Teadmisi erinevatest vihtadest

Saunas käies on ikka tavaks krabada kaasa üks-kaks vihta, millega korralikult ennast ja saunakaaslasi nüpeldada saab. Enamasti kasutatakse värsket või kuivanud kasevihta. Vihtasid on aga palju ning üldiselt ei kipu saunalised teadmagi, millised omadused erinevatel vihtadel on. Näiteks:

Kaseviht masseerib nahka ja ajab rohkem higistama. See peletab väsimust, soodustab valulike lihaste lõdvestamist ja puhastab nahka. Kasevihaga võiksid vihelda suitsetajad – see laiendab väikesi bronhe ja parandab kopsude tööd.

Kadakaviht pannakse enne vihtlemist kuuma vette ligunema. Pehmed, kuid teravad okkad sobivad ideaalselt vereringe parandamiseks. Antibakteriaalse mõjuga kadakaviht aitab leevendada nii selja- kui lihasvalu.

Tammevihal on palju häid omadusi – see on rahustav ning toob peale saunaskäiku hea une. Samuti on see viht põletikuvastase toimega, leevendab südame- ja ravib nahahaigusi. Kui loputada juukseid tammeviha leotusveega, saavad need kohevuse ja läike.

Eukalüptiviht on soovitatav hoida vastu nägu ning selle tugevat aroomi 3-5 minutit sisse hingata. See aitab kurguvalu korral ja on kasulik hingamisteedele. Peale selle hoiab eukalüptiviht lihased ja liigesed tervena.

Pihlakaviht puhastab leiliruumi õhku ja on hea närvisüsteemi tugevdaja ja ergutaja.

Pärnavihta soovitatakse kasutada külmetushaiguste järgselt. See leevendab peavalu. Pärnaviha kasutamine kiirendab higieritust.

Head vihtlemist! 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.